fbpx
Skip to main content

9 & 10 SEPTEMBER 2023 - Kleine-Brogel Air Base

Swedish Air Force Historic Flight

Wie luchtvaart zegt, zegt innovatie, en de volgende twee toestellen zijn twee perfecte voorbeelden van gevechtsvliegtuigen die hun tijd ver vooruit waren en jongeren jaren geleden deden dromen van een carrière bij de luchtmacht. Beide toestellen komen uit Zweden, een land met een lange traditie in het bouwen van toestellen voor de eigen luchtmacht, voornamelijk bij fabrikant Saab, en misschien verrassend, opmerkelijk vernieuwende gevechtsvliegtuigen voor hun tijd.

Het eerste toestel dat de Swedish Air Force Historic Flight (SWAFHF) meebrengt naar Kleine-Brogel is de Saab J35 Draken uit de jaren 50, de eerste ware supersonische jager die in West-Europa werd gebouwd, en het was ook één van de eerste westerse vliegtuigen die tot 2 keer de snelheid van het geluid kon bereiken. Met de opvallende dubbele deltavleugel, een andere nieuwigheid van de Draken, bleef het ook zeer wendbaar en kon het bijvoorbeeld de cobra uitvoeren, een manoeuvre dat de Russische toestellen 30 jaar later wereldberoemd zouden maken. De Draken zou bovendien uitgevoerd worden naar Denemarken, Finland en Oostenrijk.

Het tweede toestel dat de SWAFHF zal voorstellen te Kleine-Brogel is de AJS37 Viggen, een jager en jachtbommenwerper met opvallende deltavleugel en canard, een designeigenschap die we tegenwoordig ook terugvinden bij de nieuwe Rafale, Gripen en Typhoon. Het beschikte ook over een straalomkeerder om op korte afstand te kunnen landen en achteruit te kunnen rijden op Zweedse autosnelwegen zonder uitgebreide ondersteuning, en had een hoge graad van automatisatie op vlak van avionics voor de jaren 60. Hoewel het toestel bijzonder vooruitstrevend was, wist het eigenaardig genoeg geen brokken te maken op exportvlak.

Met namen als “Draak” en “Donderslag” en hun bijhorende luide naverbranding spreken deze legendarische Zweedse gevechtsvliegtuigen tot de verbeelding, dus u wil deze vast met eigen ogen in actie zien tijdens de Belgian Air Force Days te Kleine-Brogel op 9 en 10 september 2023. Zelfs na al die jaren zullen zij ook de ‘new generation’ ongetwijfeld inspireren. #jointhenewgeneration

Jobs bij Defensie

Defensie rekruteert - met jaarlijks honderden vacatures is Defensie één van de grootste werkgevers van het land!
Check it out via deze website
of via telefoonnr 0800 33348

Contact

Voor algemene informatie en vragen kan u terecht via de contactpagina of email: 
Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien. 

Tel:(+32) 02 44 33298

Dates

Vr 8 Sep: Spottersday!
Za 9 Sep: Airshow
Zo 10 Sep: Airshow

Taalkeuze:

supported by Bert B.
Kleine-Brogel Air Base

to top
Hosted by Combell