fbpx
Skip to main content

9 & 10 SEPTEMBER 2023 - Kleine-Brogel Air Base

Supermarine Spitfire MkXVI

De Belgische luchtmacht heeft een lange en trotse traditie. Hoewel het pas in 1946 een onafhankelijke tak van de strijdkrachten werd, begon de militaire luchtvaart in België al in 1909. Tijdens de Tweede Wereldoorlog ontstonden zelfs twee van de huidige Belgische squadrons binnen de Britse Royal Air Force, 350 squadron, tegenwoordig gebaseerd te Florennes, en 349 squadron, sinds 1996 gevestigd op Kleine-Brogel.

Tijdens de oorlog vlogen beide squadrons hun gedurfde gevechtsmissies voornamelijk op almaar geavanceerdere varianten van de legendarische Supermarine Spitfire. Ze bleven deze prachtige machines ook gebruiken tot lang na de oorlog, toen de beroemde Spitfire de ruggengraat werd van de Belgische luchtmacht in haar begindagen. De Spitfire MkXVI gevlogen door Kris Van den Bergh is een eerbetoon aan de geschiedenis van 349 squadron in de Royal Air Force en draagt met trots de karakteristieke 'GE'-squadronmarkeringen op de romp. Deze Spitfire was al vroeg in zijn carrière gestationeerd op Kleine-Brogel, niet als onderdeel van de Belgische luchtmacht, maar als persoonlijk vliegtuig van Air Vice Marshal Sir James M. Robb.

Met zijn prachtige Merlin-motorgeluid, gecombineerd met zijn sierlijke slanke lijnen, is de prachtige Spitfire een ster waar hij ook verschijnt. Luchtvaartondernemer Kris Van den Bergh vliegt ermee sinds 2018, toen het vanuit Canada naar België kwam. Kris is ook peter van 349 squadron en heeft dus een sterke band met de basis.

Kom naar Kleine-Brogel tijdens de Belgian Air Force Days op 9 en 10 september en geniet van zijn display met dit historische vliegtuig, met een opmerkelijke band met Kleine-Brogel die 77 jaar teruggaat in de tijd, wanneer het zijn hedendaagse tegenhangers vervoegt! Mis dit unieke eerbetoon aan de Belgische luchtvaartgeschiedenis niet en join the new generation!

Thanks for providing the Photos: Mathias Bijnens, Willy Lenaerts, Mario Jamers, Aviation PhotoCrew, Peter Van Loey, Geert Van de Put

Jobs bij Defensie

Defensie rekruteert - met jaarlijks honderden vacatures is Defensie één van de grootste werkgevers van het land!
Check it out via deze website
of via telefoonnr 0800 33348

Contact

Voor algemene informatie en vragen kan u terecht via de contactpagina of email: 
Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien. 

Tel:(+32) 02 44 33298

Dates

Vr 8 Sep: Spottersday!
Za 9 Sep: Airshow
Zo 10 Sep: Airshow

Taalkeuze:

supported by Bert B.
Kleine-Brogel Air Base

to top
Hosted by Combell