fbpx
Skip to main content

9 & 10 SEPTEMBER 2023 - Kleine-Brogel Air Base

Blinkende toestellen op de grond

Tijdens de Belgian Air Force Days kan u zich niet enkel vergapen aan spectaculaire demo’s van militaire vliegtuigen in de lucht, u kan ook unieke toestellen op de grond bewonderen in de gevarieerde statische tentoonstelling. Vaak zijn de bemanningen aanwezig om u meer te vertellen over de kwaliteiten van hun staaltjes van technologie. Graag zetten wij de spot op enkele opmerkelijke deelnemers van partners van de Belgische luchtmacht.

Een kleurrijke Oostenrijkse PC-7 trainingstoestel zal vast één van de blikvangers worden. De Britse luchtmacht vaardigt ook een trainingstoestel af, de moderne Juno-helikopter, gebaseerd op de Airbus Helicopters H-135. De Britse Jupiter trainings- en reddingshelikopter zal ook aanwezig zijn, en die is dan weer gebaseerd op de H-145. U kan deze vergelijken met de multifunctionele H-145 van de Duitse strijdkrachten. De H-145 is ook een prominente kandidaat om de A-109 van de Belgische luchtmacht op te volgen, dus werp er zeker al een nauwe blik op! Heel wat groter zijn de Nederlandse NH-90 en Duitse NH-90 en CH-53 transporthelikopters. Aangezien de CH-53 in Duitsland weldra wordt vervangen door de CH-47 Chinook, is dit een uitgelezen gelegenheid om deze reus nog een laatste keer te bewonderen. Nog een helikopter die het einde van een lange en roemrijke carrière nadert is de Slovaakse Mi-17 transport- en reddingshelikopter in opvallende digitale camouflage, een zeer zeldzaam zicht in onze contreien!

De grote helikopters zijn nog steeds een stuk kleiner dan de grote transportvliegtuigen die u ook in de uitgebreide static zal aantreffen. Zo zendt de Duitse luchtmacht een enorme A-400M, waar u zelfs door zal kunnen wandelen! In België Hebben we dit toestel ook al goed kennen als vervanger van de iets kleinere C-130. Dankzij de Portugese luchtmacht zal u wel nog een C-130 van dichtbij kunnen bewonderen, wat ook een zeldzaam gebeuren is in onze streken. Nog wat kleiner dan de C-130 is de Casa 295, die dankzij de Poolse en Spaanse luchtmachten ook in de static te zien zal zijn.

De Portugese luchtmacht zendt naast de C-130 ook een F-16 voor de statische tentoonstelling, die samen met de Deense F-16 ongetwijfeld een blikvanger zal zijn onder de jets. De Duitse luchtmacht zal ook hier een hoofdrol opeisen met twee Tornado-jachtbommenwerpers en een Eurofighter-jager. De toekomst van de Belgische luchtmacht zal ook hier te vinden zijn, want de Nederlandse luchtmacht zal trots hun nieuwe F-35 Lightning II op de grond presenteren aan nieuwsgierige fans, zij aan zij met twee F-16’s die zij geleidelijk vervangen bij de Nederlandse luchtmacht.

U ziet, buitenlandse luchtmachten bieden voor elk wat wils op de grond. Mis deze prachtige collectie niet en bezoek de Belgian Air Force Days op 9 & 10 september te Kleine-Brogel. Join the new generation!

Photos: Peter Steehouwer, Paul Johnson (Flightline UK); Henk Tito, Andrew Timmerman, Robin Mues, Arthur Bijster, Belgian Air Force PR

Bekijk het volledige overzicht van toestellen
die je op de grond kan bewonderen

 

Jobs bij Defensie

Defensie rekruteert - met jaarlijks honderden vacatures is Defensie één van de grootste werkgevers van het land!
Check it out via deze website
of via telefoonnr 0800 33348

Contact

Voor algemene informatie en vragen kan u terecht via de contactpagina of email: 
Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien. 

Tel:(+32) 02 44 33298

Dates

Vr 8 Sep: Spottersday!
Za 9 Sep: Airshow
Zo 10 Sep: Airshow

Taalkeuze:

supported by Bert B.
Kleine-Brogel Air Base

to top
Hosted by Combell